فلسفه همان اصیل بودن انسان است
گروه تحریریه موسسه فرهنگی هنری رویش مهر:مینا شمگانی در دانشگاه فلسفه خوانده است و سالهاست که بر روی بحثهای فلسفه تحلیلی مطالعه و تحقیق داشته است.دوره فلسفه تحلیلی این پژوهشگر فلسفه از پنجشنبه 13 اردیبهشت در موسسه رویش مهر آغاز میشود.گفت و گوی ما بهانهای است در رابطه با نحوه تدریس و خروجیها دوره و همچنین وضعیت و نگاه جامعه ما به دیدگاههای فلسفی در زندگی روزمره مردم.
****از این دوره که قرار است در رویش مهر برگزار کنید بگویید؟از سر فصلها و چگونگی ارائه برای هنرجویان؟
دوره فلسفه تحلیلی با تمرکز بر چهار بخش طرح خواهد شد بخش اول به پیدایش فلسفه تحلیلی میپردازیم اینکه فلسفه تحلیلی چیست خاستگاه حقیقی آن کجاست؟ و اینکه چرا بحث زبان در فلسفه تحلیلی اهمیت پیدا کرد؟ در بخش دوم به اولین بارقههای این مکتب در فلسفه فلاسفهای چون فرگه، راسل،ویتکنشتاین متقدم و حلقه وین میپردازیم. در بخش سوم به اشکال تکامل یافته تر نظریات در حوزه تحلیلی میپردازیم برای مثال چرخشی که در ویتکنشتاین رخ داد و نظریات دوره متأخر فلسفه او را شکل داد و همچنین معرفی مکتب آکسفورد. در آخر نظرات موسوم به پراگماتیسم منطقی در سیستم فلسفی کواین و دیویدسن مطرح میشود که در نهایت به جریانهای پساتحلیلی امثال ریچارد رورتی ختم میشود.
***برای این دوره کتاب خاصی را برای تدریس در نظر گرفتهاید؟
جلد ۸تاریخ فلسفه کاپلستون، فلسفه در قرن بیستم ژان لاگوست، رساله منطقی فلسفی ویتکنشتاین، معناشناسی زبان شناسی جان لاینز،گفت و گو با فیلسوفان تحلیلی اندرو پایل، فلسفه فرگه جوزف سالرنو ، خاستگاههای فلسفه تحلیلی مایکل دامت، درآمدی بر فلسفه زبان ویلیام جی لایکن، فلسفه تحلیلی در قرن بیستم اورام استرول، فلسفه منطق سوزان هاک، پیدایش فلسفه تحلیلی هانس یوهان گلاک.
فلسفه تحلیلی بخش اعظم بحثهای فلسفی حال حاضر را به خود اختصاص داده است این دوره تلاش دارد تا تصوری هر چه نزدیکتر به ادبیات حال حاضر دنیای فلسفه در مخاطب ایجاد کند. برای مثال آنچه در این دوره بر خود فرض میداند ایجاد تصور و تنظیم ذهن در مورد شناخت و ابزارهای آن، دستیابی به تعریفی روشن از مفاهمه در حوزه زبان و اندیشه و تلاش برای دستیابی به آن، دستیابی به کارکرد صدق و به طور کلی منطق در شناخت شناسی و مباحثی از این دست است.
***خروجی کلاسها را چگونه ارزیابی میکنید و آینده هنرجویان در این زمینه به کجا میانجامد؟و مخاطبان این دورهها چه کسانی هستند؟
البته اگر مخاطب این دوره با فلسفه قارهای آشنایی هرچند مختصر داشته باشد لازم و کارآمد است. اما میتوان با ارائه بعضی مقدمات این خلأ را برطرف نمود درنتیجه هر پژوهشگر علاقهمندی در حوزه فلسفه تحلیلی میتواند مخاطب این دوره باشد.
****آیا میتوانیم یک تعریف مشخص از فلسفه تحلیلی داشته باشیم؟
بخشی از این دوره اصلاً به امکانسنجی این مسئله میپردازد که آیا فلسفه تحلیلی مکتب و سیستم مستقلی است یا اینکه باید به آن بهعنوان یک گرایش ثانوی قابلتمایز در سایر مکاتب نگاه کرد.
***فلسفه در کشور ما در چه جایگاه و اهمیتی قرار دارد؟
تا زمانی که فلسفه صرفاً یکرشته لوکس دانشگاهی است که از بطن زندگی روزمره فاصله دارد نمیتوان جایگاهی برای آن در جامعه امروز یافت. اما اگر فلسفه را از قالب واژههای خشک و سنگین و ثقیل کتابهای فلسفی خارج کنیم و بابیانی روشن و واضح به آن بپردازیم شاید بهسختی بتوان آن را از انسان وزندگیاش جدا کرد در آن صورت فلسفه همان اصیل بودن انسان است.
با هم وارد دانشگاه شدیم،از جمع شاید پنجاه نفر ورودی فلسفه،اندک افرادی بودند که به فلسفه علاقه مند بودند و پیگیری میکردن .ولی فرق خانم شمگانی با همه این بود که جز آموختن و مطالعه به هیچ چیزی فکر نمیکرد .به جرأت در طول ده سیزده سال اخیر فردی رو مثل ایشون ندیدم در این جهت که تا این اندازه متمرکز بر یک چیز باشه .همکلاسی بودن و شناختن و فهم درونیات و انسانیت آدمو پر از حال خوب میکنه.امیدوارم پاینده باشید.