برگزار شد
- محل برگزاری تالار شیخ بهایی دانشگاه صنعتی اصفهان
- روز برگزاری ٣٠ بهمن ماه ٩٧
- ساعت برگزاری ۱۸:۳۰
- دبیر برگزاری کانون موسیقی دانشگاه صنعتی با همکاری موسسه رویش مهر
- موسیقی دانان حاضر در مراسم لوریس چکناواریان،سیدرضا طباطبایی، علیاصغر شاهزیدی، محمدتقی سعیدی،بابک شهرکی
- بلیت رایگان
سمت های استاد خرم در زمینه هنر و موسیقی؛ عضویت در شورای عالی موسیقی رادیو، رهبری ارکستر سازهای ملی، استاد دانشکده موسیقی ملی و هنرستان شبانه، آهنگساز در برنامه های موسیقی ایرانی و خصوصاً برنامه گلها، رهبری ارکستر گلها و سولیست ویلن بوده است.

چهرههای موسیقی اصفهان، به همت دانشجویان کانون موسیقی دانشگاه صنعتی اصفهان و موسسه رویش مهر، گرد هم آمدند تا در حضور لوریس چکناواریان و خانواده استاد همایون خرم، یاد استاد فقید موسیقی را زنده نگه دارند. این مراسم در حضور اساتید آواز اصفهان، سیدرضا طباطبایی، علیاصغر شاهزیدی، محمدتقی سعیدی و دیگر موسیقیدانان شهر و همچنین مهمانانی از پایتخت کشور، از جمله لوریس چکناواریان، خانواده استاد خرم، بهروز رضوی، مهرانه مهینترابی و یکی از هنرآموختگان همایون خرم، بابک شهرکی در تالار شیخبهایی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.در مقدمه این برنامه، محمود مدرس هاشمی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان به ایراد سخنانی در باب موسیقی و شخصیت همایون خرم پرداخت و از مهمانان حاضر در جلسه تجلیل به عمل آورد و این دانشگاه را پیشرو در مباحث فرهنگی در موازات موارد علمی دانست.
چکناواریان: روح خرم حاضر است
در ادامه، لوریس چکناواریان به روی صحنه حاضر شد و با چهره خندان و شاداب همیشگی خود به یاد استاد همایون خرم گفت: شب فوقالعادهای است، استاد در کنار ما نیست اما روح او حاضر و ناظر است.این آهنگساز و رهبر ارکستر درباره همایون خرم اضافه کرد: استاد هنرمند بزرگی بود، همانطور که دوست خوبی هم بود. ایشان در ۲۰ سال اخیر عمرشان در تمام کنسرتهای من شرکت میکردند.وی ادامه داد: به عقیده من، داشتههای ما، هدایای خداوند هستند و طبق گفته جبران خلیل جبران “بچه از مادر متولد میشود، اما از مادر نیست” موسیقی هم از ما ایجاد میشود اما متعلق به ما نیست و قدرت الهی است که باعث خلق آثار میشود. چکناواریان گفت: اگر زمینی باشد، یکبار مصرف خواهد بود، اما اگر سرچشمه الهی داشته باشد، همواره زنده و پویا است و از آنجا که آثار خرم، هنوز زنده هستند و هنوز بر مردم ایران زمین تأثیرگذار است، جنبه الهی دارد.او با بیان آنکه “آشنایی عمیقی به خرم داشتم” و “مدیون استاد هستم” صحبتهای خود را به پایان رساند.در ادامه در سه بخش، هنرمندانی با همنوازی ویلون، پیانو و تار و بازخوانی آثار همایون خرم، یاد این استاد ارزنده موسیقی اصفهان را زنده نگه داشتند.
اشک من هویدا شد
بابک شهرکی، فرزند هنری همایون خرم در انتهای این اجراها، دلتنگی خود را با اجرای قطعات معروفی از این آهنگساز ایرانی بیان کرد و در نهایت این تکنوازی را با “اشک من هویدا شد” به پایان رساند و سالن، تحت تأثیر حزن انگیز این نواها، دقایقی بی وقفه، یادگار استاد را مورد تشویق و تمجید قرار دادند.رضا خرم، فرزند همایون خرم در ادامه به نقل زندگی هنری پدرش آنگونه که از خود استاد شنیده بود پرداخت و گفت: کودکی ۱۰ – ۱۱ ساله وارد مکتب استاد صبا میشود و استاد صبا با مهربانی و جذابیتهای رفتاریاش، او را جذب خود میکند. خانواده پدر من در زمانی که موسیقی جایگاه خاصی در فرهنگ و اجتماع نداشت، خانواده روشنی به حساب میآمدند، بخصوص حضور مادر و پشتکار و عشق خود پدرم باعث شکوفایی هنرش شده و یک نوازنده ۱۵-۱۶ ساله خلق میشود. روزی استاد صبا به او میگوید “بابا جون تموم شد” و پدرم در اوج شگفتی و ناباوری، اصرار به ادامه آموزشهای استادانه صبا میکند و آنجا جمله معروف استاد صبا مطرح میشود: “باشه بابا جون بیا ولی دیگه لازم نیست ساز بیاری، از این به بعد در مورد معرفت موسیقی حرف داریم”.
وی در ادامه این داستان نقطه اوج و تعالی پدر از مدرسه عشق به میکده عشق را همین دوران دانست و ادامه داد: بابا در سنهای بالاتر مشهور میشود و به موازات این پیشرفت دو عامل خیلی مهم همواره همراه او بود: پدر تحصیلات آکادمیک خود را ادامه داد و هنرش را به دریوزگی نسپرد و همواره معتقد بود که به واسطه حرفه و کارش “معشوقه او، موسیقی هر جایی نمیشد” و اما مهمتر از آن تزکیه دل و نفس که او را از بسیاری از حجابها مصون نگه داشت؛ حجاب غرور، حجاب حسد و…
همچنین، رضا خرم، کتابی در تعریف شخصیت پدرش را به کتابخانه دانشگاه صنعتی اصفهان هدیه کرد.
غوغای ستارگان
در بخش پایانی این مراسم، محمد اصفهانی با همراهی ویولن بابک شهرکی به اجرای دو قطعه خاطرهانگیز از ساختههای استاد همایون خرم پرداخت؛ “بوی باران” با ترانه زنده یاد قیصر امینپور و “غوغای ستارگان” کریم فکور.
این خواننده پیش از اجرای قطعات به یاد استاد، سخنانی از تنوع و نوین بودن همیشگی آثار همایون خرم راند و به خاطرهای در کنار استاد آوازش محمدرضا شجریان در سال ۱۳۶۴ اشاره کرد: بعد از انتشار نوار مرکبخوانی استاد شجریان در ماشین در حین مسافرت و شنیدار صدای بنان از استاد پرسیدم چرا بازخوانی آثار بنان را انجام نمیدهید و استاد گفتند بنان جای بازخوانی ندارد و آثاری را باید بازخوانی کرد که بتوانی بهتر از نسخه اصلی را ارائه بدهی.
وی در ادامه گفت: تمام این گفتهها و درس اساتید بزرگ من، باعث شدند تا همواره طالب تنوع و به چالش کشیدن خودم باشم و گذشته خودم را، حتی اگر گذشته خوبی باشد تکرار نکنم.
محمد اصفهانی در انتها، موسیقی فاخر را به گفته استادش، محمدرضا شجریان برگرفته از یک فر الهی دانست و افزود: یکی از کسانی که فر الهی را داشت مرحوم استاد همایون خرم بود. این اساتید هنرمندانی هستند که حد توقف نداشتند و در هر مرحله به دنبال پیشرفت و صعود از جایگاه خود بودند و با تمام این تواناییها در انتهای عمر خود هنوز معتقدند بودند که هیچ کاری نکرده اند.
شب یادبود استاد همایون خرم، با جشن امضای پوستر این شب، در حضور هنرمندان حاضر در سالن به پایان رسید.
کوتاه از زندگی استاد همایون خرم

مادر همایون خرم از شیفتگان موسیقی اصیل ایرانی بود و از مقام های موسیقی ایرانی به دستگاه همایون علاقه ای وافر داشت. به همین دلیل هم نام «همایون» را برای فرزند خود انتخاب کرد.همایون خرم در سن ۱۰ ۱۱سالگی به مکتب استاد صبا راه یافت و به علت استعداد شگرف در ۱۴ ۱۵ سالگی یک شبه ره صد ساله را پیمود و به عنوان نوازنده ۱۴ ساله، در رادیو ساز تنها اجرا کرد. بعدها در بسیاری از برنامه های موسیقی رادیو، خصوصاً در برنامه گلها، به عنوان آهنگساز، سولیست ویلن و رهبر ارکستر آثاری با ارزش ارائه داد.همایون به موازات فعالیت عاشقانه و در عین حال محققانه در موسیقی ایرانی، از کسب علم نیز غافل نبود و در اکثر مراحل تحصیل از شاگردان ممتاز بود و تحصیلات عالیه خود را تا اخذ دانشنامه در رشته مهندسی برق ادامه داد.سمت های این هنرمند در زمینه هنر و موسیقی؛ عضویت در شورای عالی موسیقی رادیو، رهبری ارکستر سازهای ملی، استاد دانشکده موسیقی ملی و هنرستان شبانه، آهنگساز در برنامه های موسیقی ایرانی و خصوصاً برنامه گلها، رهبری ارکستر گلها و سولیست ویلن بوده است.تعدادی از آهنگ های ایشان مانند: تو ای پری کجایی(سرگشته)، امشب در سر شوری دارم (غوغای ستارگان)، ساغرم شکست ای ساقی (طاقتم ده)، رسوای زمانه منم، آیا همه شما بی گناهید، اشک من هویدا شد، پیک سحری، بعد از تو هم در بستر غم می توان خفت، ساقی ببین، دل پریشانم زغم گرفته، آوای خسته دلان و ده ها آهنگ دیگر، همگی بیانگر نبوغ همایون خرم در کارآهنگ سازی است.شایان ذکر است همایون خرم در ضمن تسلط در نوازندگی و بداهه نوازی، آهنگسازی خلاق و کم نظیر و در عین حال مسلط به ظرایف نظری و تئوریک موسیقی ایرانی است و از این نظر پژوهشگری با ارزش و محققی ممتاز به شمار می رود.
آثار اجرایی استاد همایون خرم
برنامه های متعدد گلهای رنگارنگ، برنامه های موسیقی FM رادیو، برنامه های بداهه نوازی در رادیو، تعدادی برنامه تک نوازان با همکاری هنرمندان دیگر به صورت همنوازی؛ همچنین همنوازی با هنرمندانی مانند شادروان استاد جواد معروفی، استاد جلیل شهناز، استاد فرهنگ شریف و شادروان منصور صارمی همراه با ضرب شادروان جهانگیر ملک و شادروان امیر ناصر افتتاح.
آثار موسیقی ایشان به صورت کاست و لوح فشرده (CD) شامل همنوازی با استادان جواد معروفی، جلیل شهناز و فرهنگ شریف هم اکنون در اختیار علاقمندان است.
آثار مکتوب
۱) ردیف اول چپ کوک (نوای مهر)؛ شامل آوازها، چهارمضراب ها، قطعات و تعدادی از آهنگ ها.
۲) ردیف دوم راست کوک؛ شامل تعدادی از پیش درآمدها، چهارمضراب ها و رنگ ها که هم اکنون در حال آماده سازی و چاپ است.
از فعالیت های دیگر ایشان می توان یه سخنرانی درباره موسیقی ایرانی در مراکز هنری و فرهنگی اروپا و آمریکا مانند دانشگاه UCLA، دانشگاه گیلان، دانشگاه پزشکی شیراز (درباره استاد صبا و موسیقی ایرانی)، انجمن موسیقی فارس (درباره استاد ابوالحسن صبا)، دانشگاه علامه طباطبایی (درباره مقامات موسیقی ایرانی)، فرهنگسرای ارسباران (درباره استاد علی نقی وزیری)، دانشگاه صنعتی اصفهان (درباره مشخصات موسیقی ایرانی) و سخنرانی های متعدد دیگر در تالار رودکی تهران به مناسبت های مختلف اشاره کرد.
درگذشت
این نوازنده پیشکسوت ویلن یکی از اعضای شورای عالی خانه موسیقی ایران بود که در سن 82 سالگی در تاریخ 28 دیماه 1391 به علت بیماری ریوی در بیمارستان «دی» دار فانی را وداع گفت.
سایر رویدادها را از اینجا ببینید
ببینید، بخوانید، بشنوید
آنچه باید از تیم برتون و عروس مردگان دانست
آنچه باید از تیم برتون و عروس مردگان دانست https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/06/0.jpg 1920 1080 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngمانی محمدیان تیموتی والتر برتون (تیـم برتــون) متولد ۲۵ اوت ۱۹۵۸ در کالیفرنیا در سال 1379 به عنوان انیماتور برای…
کارخانهی ترس سازی
کارخانهی ترس سازی https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/06/01-3.jpg 500 472 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngعطیه میرزاامیری تابستانهای اتاقم معروف است به «منطقهی عسلویه». شب و روزش فرقی ندارد. کافیست پایت برسد به دم در…
معرفی فیلم: کینگ ریچارد، لمب و بندتا
معرفی فیلم: کینگ ریچارد، لمب و بندتا https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/04/1.jpg 1800 2224 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngKing Richard شاید ریچارد ویلیامز در نگاه اول بی رحم، خودخواه یا متوهم بنظر بیاید که انگار چون به آرزویهایش…
ژانر عکاسی سرد و طنز تلخ سرمایهداری
ژانر عکاسی سرد و طنز تلخ سرمایهداری https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/03/licensed-image.jpg 1442 2048 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngعکسهای آندریاس گورسکی را میتوان به عنوان نمونههایی برجسته از عکاسی سرد معرفی کرد. عکاسی سرد در واقع روشی برای…
پنجره عقبی شاهکار هیچکاک
پنجره عقبی شاهکار هیچکاک https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/02/53785505_2073193369402905_7285041198255626747_n.jpg 1080 1350 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngRear Window به قلم: نوید کریمی بهترین فیلم هیچکاک را سرگیجه میدانند. اما برای من پنجره عقبی(یا پنجره پشتی) فیلم…
سربازان مرده اثر جف وال
سربازان مرده اثر جف وال https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/02/11.jpg 526 797 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngنویسنده: علی فشارکی این عکس یکی از گرانترین عکسهای تاریخ عکاسی است و در سال ۲۰۱۲ بیشتر از ۳.۵ ملیون…
پیشنهاد فیلم: روز موش خرما
پیشنهاد فیلم: روز موش خرما https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/02/92843825_148570569975499_6051093640151714256_n.jpg 1080 1080 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngنویسنده: نوید کریمی ۱۳ بهمن مصادف با ۲ فوریه به اسم روز موشخرما معروف است. دربارهی این روز یک فیلم…
مایکل کنا عکاس هایکو
مایکل کنا عکاس هایکو https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/01/23967059_1788621134503821_2399505959492780032_n.jpg 1000 999 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngبه قلم علی فشارکی ردپای عکاسی در شب در تاریخ هنر برمیگردد به آخرین سال قرن ۱۹. در اوایل سال…
از گوشه و کنار سینمای جهان
از گوشه و کنار سینمای جهان https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/01/111.jpg 1225 1157 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngنویسنده: نوید کریمی تراژدی مکبث فیلم محصول 2021 است و به جای برادران کوئن فقط نام جوئل به عنوان…
فلسفه برای همه
فلسفه برای همه https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/01/271894351_2431616740306327_7879264731731303234_n.jpg 612 612 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngفلسفه راهی برای درک و دریافت درستتر بسیاری امور است. راهی برای دور شدن از ملال و کشف ابعاد جدید…
«برشهای فیلم بدون عنوان» عکس شماره ۲۱
«برشهای فیلم بدون عنوان» عکس شماره ۲۱ https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/01/991030_7.jpg 1185 940 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngنویسنده: علی فشارکی مجموعه عکس «برشهای بدون عنوان» از سیندی شرمن، مجموعهای است استثنایی از ۶۹ سلفپرتره. سلفپرترهها در فضایی…
خالق دایی جان ناپلئون درگذشت
خالق دایی جان ناپلئون درگذشت https://rooyesh.com/wp-content/uploads/2022/01/271771068_1103521393777032_633771189062924778_n.jpg 750 563 رویش مهر و اندیشه //rooyesh.com/wp-content/uploads/2021/04/logo-3pea-1-2.pngبه نقل از ایسنا ایرج پزشکزاد، طنزپرداز و خالق «داییجان ناپلئون» در ۹۴ سالگی در آمریکا از دنیا رفت. داوود…